Poradnia dietetyki Katarzyna Marchlińska

Pomidorowy piernik z suszonymi śliwkami


Składniki

1 puszka krojonych pomidorów
2 dojrzałe banany
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru lub ksylitolu
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
1 szklanka mąki pszennej typ 500
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
½ szklanki suszonych śliwek lub żurawiny

Przygotowanie

Pomidory, banany, olej i cukier zmiksować na gładką masę (blenderem, lub w mikserze kielichowym). Suche składniki dokładnie wymieszać w misce, dodać zblendowaną masę i wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śliwki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blachę o wymiarach około 25 x 14 cm lekko natłuścić olejem i wlać do niej gotową masę. Piec około 40-50 minut lub do suchego patyczka.

Copyright © 2019 PoradniaDietetyki.pl