Poradnia dietetyki Katarzyna Marchlińska

Szakszuka z żółtymi pomidorami


Składniki

4 średniej wielkości pomidory (dwa czerwone i dwa zółte)

Ząbek czosnku

3 jajka

Łyżeczka oleju

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy lekko się zrumieni wrzucić pomidory, i dodać sól i pieprz. Podsmażać aż część wody z pomidorów odparuje, ale nie mieszać zbyt często, żeby pomidory nie rozpadły się tylko zostały w kawałkach. Po około 2-3 minutach wbić jajka i delikatnie trzonkiem od drewnianej łyżki przemieszać pomidory z białkiem, tak żeby nie uszkodzić żółtek. Smażyć jeszcze kilka minut pod przykryciem i gotowe 😊 Podawać na gorąco posypane świeżą bazylią.

Copyright © 2019 PoradniaDietetyki.pl